• gratis inmeten
  • gratis montage
  • persoonlijke service
  • landelijk netwerk

Tips voor goede verlichting op uw thuiswerkplek06-09-2022

verlichting op thuiskantoor

Goede verlichting verkleint de kans op vermoeidheid en draagt bij aan een gezonde en vitale werkdag. Op kantoor wordt verlichting meestal centraal geregeld en moet aan strenge eisen voldoen. Maar ook verlichting voor thuiswerkplekken moet, zeker op de lange termijn, voldoen aan de arbeidsomstandighedenregelgeving, aldus de woordvoerder.

1. Praktisch advies en tips
2. De rol van zonwering bij klimaatbeheersing

zonwering op thuiswerkplek

1. Praktisch advies en tips:

  1. Zorg voor voldoende licht op de thuiswerkplek en in de ruimte - maar gebruik zoveel mogelijk daglicht voor een prettige kijkervaring, let op de hoeveelheid licht op het tafelblad en zorg voor een gelijkmatige verdeling over het oppervlak van de thuiswerkplek
  2. Aangename lichtverhoudingen bereiken - daglicht en kunstlicht bereiken niet overal dezelfde hoeveelheid en worden niet in dezelfde mate gereflecteerd. Hierdoor ontstaan bepaalde lichtsterkteverhoudingen. Als deze te groot worden, kunnen ze (vaak onbewust) als onprettig en soms zelfs als hinderlijk worden ervaren.
  3. Preventie van directe en indirecte verblinding – verblinding en lichtvervuiling moet worden voorkomen door bijvoorbeeld jaloezieën en gordijnen. Let ook op reflectie, die indirecte verblinding kan veroorzaken.
  4. Lichtrichting en schaduwwerking - andere hinder op de thuiswerkplek kan ontstaan door schaduwvorming op de werkplek. Zorg er dus voor dat daglicht geen directe schaduwen creëert en dat uw werkplek goed verlicht en effectief ingericht is.
  5. Het belang van een prettige lichtkleur – het is belangrijk voor de sfeer van een ruimte. Indien meer licht gewenst is, komt een iets wittere lichtkleur natuurlijker en frisser over in een wit of licht getint interieur. Daglicht heeft een veel hogere kleurtemperatuur, dus een combinatie van kunstlicht en daglicht is meestal het prettigst. Lees hoe een gezonde thuiswerkplek eruit ziet.
  6. De locatie van de thuiswerkplek – deze wordt vooral bepaald door de oriëntatie van het raam – bijvoorbeeld of deze op het noorden of op het zuiden ligt. Het is het beste om de tafel of werkplek over het raam te plaatsen om belemmeringen door reflecties en schaduwen te minimaliseren.

2. De rol van zonwering bij klimaatbeheersing

Binnenklimaatbeheersing op uw thuiskantoor bestaat uit verschillende componenten. Zonbescherming speelt in verschillende onderdelen een belangrijke rol. Bijvoorbeeld bij de regeling van temperatuur, ventilatie, licht en zicht.

Zonwering op uw thuiswerkplek kan een uitkomst zijn om een oververhit huis te vermijden. De zonwering zorgt ervoor dat de warmte overdag buiten blijft. De binnentemperatuur op uw thuiswerkplek zal hierdoor niet te hoog oplopen. Ook zorgt het ervoor dat de behoefte aan actieve koeling wordt verminderd, wat zich vertaalt in een mooie besparing. Door het plaatsen van lichtdoorlatende zonwering gaat het tegenhouden van de zon niet ten koste van het binnenvallende licht.

Door de zonwering 's nachts ingeschoven te houden, blijft de natuurlijke ventilatie en koeling behouden. Om ervoor te zorgen dat de zonwering optimaal werkt in relatie tot de airconditioning, kiest u bij voorkeur voor de thuiswerkplekzonwering.

Ander nieuws:

Zonwering bij jou thuis 22-02-2023

Mooi appartement 08-02-2023

Goede voornemens 29-12-2022

werkplek in woonkamer

Woonkamer omtoveren tot goede werkplek 19-01-2023