• gratis inmeten
 • gratis montage
 • persoonlijke service
 • landelijk netwerk

Experimenteren met het werken thuis en op kantoor07-07-2022

Experimenteren met thuiswerken en kantoor

Heb jij twijfels over thuiswerken of op kantoor? Wij leggen uit wat het hybride werken inhoudt en of het voor jou geschikt is of niet. 

Wat wil je weten?

 1. Hybride werken
 2. Thuiswerkplek en zorgplicht werkgever
 3. Werkgevers doen vaak al veel

1. Hybride werken

Capgemini heeft in opdracht van het ministerie van SZW interviews gehouden met werkgevers en werknemers van tien verschillende organisaties: Achmea, ICM Opleidingen en Trainingen, Facilicom, ING, ProRail, Friesland Campina, VHP Human Performance, Young Colfield, Ordina en Rabobank. Het doel van deze interviews was om inzicht te krijgen in hoe de geïnterviewden hybride werken in de praktijk organiseren (toen het thuiswerkadvies dit toeliet) en hoe deze organisaties zich voorbereiden op de toekomst. Meer weten? Lees de rapportage. Alle gesproken organisaties faciliteren een thuiswerkplek voor hun werknemers. Medewerkers geven in de gesprekken aan dat dit echt als een randvoorwaarde wordt ervaren voor het hybride werken.

 

De voordelen van het werken in de mengvorm die in de interviews werden benoemd zijn:

 • Verbeterde werk-privé balans
 • Meer flexibiliteit in wanneer en waar je werkt en de activiteiten kunnen aanpassen op de werkplek
 • De mogelijkheid om tijdens werk te sporten/boodschappen te doen/naar de huisarts te gaan of de kinderen goed thuis op te vangen
 • Hogere productiviteit, motivatie en werkgeluk
 • Gelijkere man/vrouw verdeling in de huishouding en de zorg voor de kinderen
 • Betere samenwerking met collega’s in het buitenland omdat meer mensen “op afstand” zitten.

 

2. Thuiswerkplek en zorgplicht werkgever

Een werkgever moet voor thuiswerkers zorgen voor een goede en veilige werkplek. Dat is de zorgplicht van de werkgever. In het Arbeidsomstandighedenbesluit staat dat de werkplek thuis ergonomisch verantwoord moet zijn. Lees meer over de wettelijke eisen van de thuiswerkplek en de zorgplicht van de werkgever op de pagina over thuiswerken op rijksoverheid.nl. Breng je werkgever gerust met ons in contact, zodat we jou kunnen helpen bij het creëren van een goede werkplek thuis.

 

3. Werkgevers doen vaak al veel

Yvonne Duits woont en werkt in Leusden. Het kantoor van Royal HaskoningDHV is eigenlijk vlak bij haar huis en de locatie waar ze werkt ligt centraal in Nederland. Met de thuiswerkmaatregel ging ze helemaal vanuit huis aan de gang. Dat was aanvankelijk lastig, maar inmiddels zou ze niet anders meer willen.  ‘In het begin vond ik het vreselijk’, begint Duits over haar ervaring met het thuiswerken. De oplossing was voor haar vooral een goede thuiswerkplek. Tijdens de coronamaatregelen was zij aan de keukentafel begonnen; dit was erg improviseren. Uiteindelijk heeft zij in huis een echte werkplek ingericht en dat gaf de noodzakelijke rust. Zij heeft het thuis dus echt voor zichzelf aangepast. Haar werkgever heeft de mogelijkheid geboden om goed aan de slag te gaan vanuit huis en toch ook op kantoor te mogen werken als zij dat wilde. Voor Duits is de werksituatie duidelijk veranderd na de afgelopen coronaperiode en dat is zeker goed uitgepakt. De nieuwe situatie was noodgedwongen, maar ze wist met goede aanpassingen haar werkzaamheden definitief anders in te rechten en daarmee zelfs te verbeteren. ‘Ja ik vind het wel lekker zo, het thuiswerken bevalt me echt heel goed. Ik ga nooit meer volledig naar kantoor.’

 

Richt jouw thuiswerkplek in met goede zonwering!

Het inrichten van je thuiswerkplek kan lastig zijn, begin bij het aanschaffen van goede zonwering met de thuiswerkplekzonwering.

Blendline zonwering

Ander nieuws:

Zonwering bij jou thuis 22-02-2023

Mooi appartement 08-02-2023

Goede voornemens 29-12-2022

werkplek in woonkamer

Woonkamer omtoveren tot goede werkplek 19-01-2023