• gratis inmeten
  • gratis montage
  • persoonlijke service
  • landelijk netwerk

Een gezonde thuiswerkplek, hoe ziet het er uit?15-8-2022

Gezonde thuiswerkplek
Gezonde thuiswerkplek

Een gezonde thuiswerkplek is essentieel voor de productiviteit van werknemers. Werknemers worden effectiever en ervaren een betere balans tussen het prive- en zakelijk leven. Een gezonde thuiswerkplek bevat onder andere goed apparatuur als een bureau, laptop, bureaustoel, zonnewering en meer.

Gezonde thuiswerkplek, wat wil je weten?

Thuiswerkplek inrichten

In een gezonde thuiswerkplek:

  • worden de dijen ondersteund;

  • de voeten staan goed op de grond of op een platform;
  • is de rug recht;
  • laat de onderarmen rusten op goede armleuningen of op het werkoppervlak;
  • de bovenkant van het scherm is iets onder ooghoogte.

Omdat we vaak vanuit huis werken op een gewone stoel, aan een niet-verstelbare tafel, op een laptop, is het vinden van de juiste werkhouding lastiger. Dit kan leiden tot nek- en schouderpijn.

Klachten kunnen juist ontstaan ??achter een laptop aan een te hoge keukentafel. Onderzoek naar mogelijkheden om beter te worden met de beschikbare middelen. Want ook met een laptop kun je een thuiswerkplek zo optimaal mogelijk inrichten.

Daarbij is het belangrijk dat we nadenken over vragen als, hoe hoog moet het bureau zijn? Heb ik zonwering nodig? Heb ik last van beeldschermreflectie op deze plek? Een item dat deze problemen kan oplossen is de thuiswerkplekzonwering. Hiermee creëer je een comfortabele thuiswerkplek met voldoende lichtinval.

Hybride werken

Veel medewerkers hebben moeten wennen aan het thuiswerken. Sommigen ervaren het als niet leuk, terwijl anderen een betere balans tussen werk en privé hebben gevonden. Waar zijn jullie het over eens nu we weer volledig op kantoor kunnen werken? 

“De ideale werksituatie is een persoonlijke kwestie. U en uw medewerkers hebben er veel baat bij als u daarop reageert. Mijn advies: zoek samen de juiste balans tussen thuiswerken en werken op kantoor."

Belang van sociale contacten

Sociale steun (van collega's) is een belangrijke bron van energie op het werk. Sociale steun omvat verschillende dingen. Het is de waardering die je van je leidinggevende krijgt voor goed werk, maar ook de hulp die een collega je biedt als je met een probleem worstelt. Het is het comfort dat mensen voelen op het werk. Deze stroombron neemt meer ruimte in beslag sinds het thuiswerkadvies is verwijderd.

Kiest u voor een hybride werkwijze? Gebruik dan goede zonwering voor uw thuiswerkplek.

Leiden op afstand

De rol van een manager is anders als iedereen thuis werkt. Het vraagt ??om de overgang van controle naar vertrouwen en van taakgericht leiderschap naar resultaatgericht leiderschap. Als het hele team op afstand werkt, is de manager weer een 'verbinder'.

Managers zijn er om het kader te scheppen waarbinnen medewerkers gezond en productief kunnen werken, ook thuis. Dat betekent onder meer dat ze duidelijk moeten maken wanneer het werk niet gedaan is en wanneer het werk af is. Laat zien dat medewerkers ondanks de afstand gezien worden.

De manager en het bedrijf zijn daarentegen ook verantwoordelijk voor een gezonde thuiswerkplek. Krijgt de werkenemer de juiste middelen? Een laptop of pc is vaak een vereiste, terwijl een goed bureau en goede zonwering ook niet kunnen ontbreken voor een gezonde thuiswerkplek.

De voordelen van thuiswerken

Het thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Recent onderzoek toont aan dat tweederde van de werknemers het gevoel heeft dat ze thuis een effectievere werkdag hebben.

Ze hebben minder vaak last van kantoorpolitiek, hebben geen reistijd en ervaren niet de stress van files of volle treinen. En er zijn meer voordelen. Bijvoorbeeld een gevoel van vrijheid: de ruimte om het werk te organiseren op een manier die medewerkers zelf prettig vinden, in een vertrouwde omgeving.

Ander nieuws:

Zonwering bij jou thuis 22-02-2023

Mooi appartement 08-02-2023

Goede voornemens 29-12-2022

werkplek in woonkamer

Woonkamer omtoveren tot goede werkplek 19-01-2023